Tomasco is een bedrijf uit Nederland wat gevestigd is in Stiens, een klein plaatsje in Friesland onder de rook van Leeuwarden. Hier wordt door middel van het gespecialiseerde TIG lassen allerlei producten gemaakt uit roestvrij staal en aluminium. Producten met een minimale tolerantie zoals bv machines voor de zuivel- en voedings-industrie, kortom hoogwaardige kwaliteit.

Zoals wellicht bekend staat Friesland ook bekend om haar gespecialiseerde jachtbouw waarmee zij tot de absolute top van de wereld behoren. Ook die vraag kwam reeds heel wat keer ter sprake bij Tomasco en er hebben inmiddels al heel wat fraaie jachten, sloepen, klein en groot, de productiehal verlaten.
Eigenaar Tom Jorna leverde met zijn medewerkers al heel wat fraaie schepen af en is eigenlijk al heel zijn leven bezig met alles wat met water te maken heeft. Vandaar zijn bijzondere belangstelling voor met name de vaareigenschappen van de door hem geproduceerde boten, schepen en sloepen. Die waren altijd van hoog niveau en maakten de gebruikers enthousiast.

Gezien het feit dat Tom zelf ook graag vist op karper en vooral roofvis, bouwde hij gedurende vele jaren op verzoek en voor zichzelf de mooiste visboten. Niet in grote aantallen maar wel met bijzonder goede vaareigenschappen. Ongemerkt ging de ontwikkeling van die boten steeds verder en de laatste tijd ontdekten ook gespecialiseerde karper- en roofvisvissers de kwaliteiten van de Tomasco boten.
Vooral vanaf het moment dat het TSI (Tomasco Stiens Inventions) onderwaterschip werd ontwikkeld en daadwerkelijk werd ingezet kwam er steeds meer vraag vanuit de karper en roofviswereld. Zo meldde karpervisser Herman Schuurman zich die heel speciale wensen had. Hij wilde vanuit zijn karperboot sessies van meerdere dagen kunnen maken waarbij het allemaal ook nog eens een beetje comfortabel moest blijven en, ook belangrijk, veilig. Daarom zijn alle visboten van Tomasco voorzien van het CE keurmerk.

Herman kende de gevaren van het grote water vanwege zijn beroep maar al te goed en wilde daarin geen concessies doen. Tom Jorna ontwikkelde op basis van zijn TSI model samen met Herman een uiterst praktische karperboot, inclusief verwijderbare buiskap, waardoor het karpervissen op nauwelijks bereikbare stekken een extra dimensie kreeg.
Federatie Friesland, welke ook een actieve en controlerende rol op het water speelt, schafte zomer 2010 een prachtige onderhoudsvrije controleboot aan bij Tomasco, die eveneens zeer makkelijk trailerbaar is.

Maar ook voor de roofvisser biedt de basisuitvoering van de huidige Tomasco visboot interessante mogelijkheden. Roofvisser Henk Simonsz was duidelijk onder de indruk van de vaareigenschappen van dit type boot, tijdens een vaarsessie met ruig weer op groot water die hij samen met Herman Schuurman had gemaakt.

Daarbij ook nog eens de mogelijkheden die Tomasco biedt voor maatwerk spraken hem bijzonder aan, reden waarom hij bij Tom een geweldig mooie en vooral goede vismachine liet bouwen. Ook het feit dat het gewicht van de boot, trailer en bb-motor in verhouding erg laag konden blijven waren mooi meegenomen en bieden perspectief voor de dure toekomst mbt de prijzen van brandstof en autorijden.
Een andere reden dat het goed klikte tussen Tom Jorna en Henk is het feit dat je bij Tomasco niet getrakteerd wordt op snelle en gladde verkooppraatjes. Geen dure vloerbedekking en moderne kunst aan de muur, maar gewoon alles op de praktijk gericht, no nonsens maar wel kwaliteit!

Inmiddels staat er een prachtige serie boten in verschillende afmetingen en uitvoeringen op de productierol van Tomasco, waarover de gebruikers erg enthousiast zijn en die praktische en innovatieve oplossingen bieden voor de moderne karper- en roofvisvisser!